Un Taronger

Com aproximar-nos a allò que forma part de la nostra biografia però que no hem viscut en primera persona? Com recollir les memòries personals dels qui ens precedeixen i com transmetre-les, quan aquestes han estat travessades per conflictes col·lectius? Com traslladar a l’àmbit públic aquests relats personals i testimonials de caràcter memorialístic? Com encaixar les fissures i els interrogants irresolubles que aquests incorporen? Com a receptors de relats traumàtics i emotius en el si de l’esfera familiar i afectiva, és possible transferir tals relats sense apropiar-se’n i crear narratives substitutives del relat original on ja no intercedeix l’acte de recordar, sinó els actes de la imaginació, la projecció i la creació? 

Si bé en el marc institucional existeixen mecanismes destinats a la configuració i preservació de la memòria històrica, en l’esfera familiar queda al descobert la fràgil condició de la transmissió de la memòria, subjecta a tot tipus de vicissituds. La confluència de voluntats i afectes, la casual o intencionada sincronització de temporalitats, la conjunció d’atzars i determinacions; el teixit de tots aquests possibles encontres acaba configurant la memòria familiar, i alhora, per contra, les també possibles no coincidències poden acabar constituint-ne el seu oblit. La gestió de la memòria familiar equival també a la gestió del seu oblit. La gestió de la memòria familiar travessada per un conflicte col·lectiu és també, en certa mesura, la gestió del relat històric compartit, la gestió de la presència de les memòries i oblits en la història.  

Un Taronger proposa doncs una reflexió entorn les dificultats de la transmissió de la memòria en l’àmbit domèstic, així com sobre les complexitats de la gestió d’aquestes herències familiars als efectes de la seva transcendència i integració en l’espai col·lectiu.

Anna Jornet (Girona, 1983) és una fotògrafa formada al Centre de Fotografia i Mitjans Documentals i a El Observatorio de Barcelona. Des de l’any 2015 desenvolupa els seus projectes personals a través del mitjà fotogràfic. Les seves obres més recents són C-3331/CA-8201, Ventura i Un Taronger. Actualment, en el marc de la seva residència a La Volta, està en procés de creació d’una editorial de llibres de fotografia, Ventura Edicions. 

Ha exhibit la seva obra a l’Espai Fotogràfic de Can Basté, als Encontros da Imagem de Braga, a la Secció Off del Festival DOCfield, al Revela-T Off i al Museu d’Art Modern de Tarragona, entre altres. La seva obra forma part de la Col·lecció del Pla Nacional de Fotografia. 

http://www.annajornet.com/

Inaugura a las 19:30 del jueves 15 de Diciembre de 2022

Dejar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *